Logo

Bomenactie

Gratis klimaatboom

Met de actie ‘Laten we een boom opzetten’ streven we ernaar om onze stad groener te maken door elke inwoner de kans te geven om één gratis klimaatboom te planten.  Op deze manier willen we de biodiversiteit versterken en ons aanpassen aan het veranderende klimaat.
Samen met jou willen we tegen 2030 maar liefst 31.000 extra bomen in Tongeren planten. Wil je ook deelnemen en een klimaatboom bestellen?

Dit kan tot en met 30 juni totdat we 1.000 bomen hebben uitgedeeld.

 

Boomsoorten

Kies uit deze 10 soorten

Belangrijk

Bomeninfo


Bomen hebben een gunstig effect op het klimaat, de biodiversiteit, de luchtkwaliteit, de waterhuishouding en de gezondheid, nl. ze capteren fijn stof, nemen CO2 op, houden water vast en werpen schaduw op de bodem. Ze zorgen voor verkoeling, voorkomen verdroging, verhogen de biodiversiteit in je tuin, enz.


Als inwoner van Tongeren kan je één boom bestellen. Let er bij de keuze van je boom op of de boom die jij kiest in zijn volwassen leeftijd in je tuin past!
Als de boom volwassen is, moet de kroon voldoende ruimte hebben. Anders moet de boom onnodig gesnoeid worden om hem binnen de perken te houden.

We kozen soorten die bestand zijn tegen de weersomstandigheden van de toekomst en hielden ook rekening met bomen die inheems zijn, vruchtdragend en een meerwaarde zijn voor de biodiversiteit.

Boomsoorten.pdf Reglement.pdf


Je kan je bestelde klimaatboom afhalen op zaterdag 23 november 2024 tussen 9u en 16u op het terrein van de technische dienst, Industrieweg 4, 3700 Tongeren.

Laat je bevestigingsmail zien met je unieke code. Indien jezelf deze niet kan afhalen, vraag aan iemand anders om je boom met je bevestigingsmail met unieke code op te halen.

Bij ophaling zijn de bomen max. 250 cm groot. De bomen worden in pot of met blote wortel aangeboden. Neem een afdekzeil mee zodat je de wortels van je boom kan beschermen tegen uitdrogen.


Een boom plant je best in november of december. De boom kan zich dan goed verankeren zodat hij tegen het voorjaar voldoende water kan opnemen en opgewassen is tegen langdurige droogte. Dit heb je nodig: afdekzeil, schop, boompaal, boomband, boombandspijker en compost.
Vervolgens kan je dit stappenplan volgen:

1. Maak het plantgat diep en groot genoeg zodat de wortels erin passen. Graaf een plantput van tweemaal de breedte van de kluit. Zorg ervoor dat de wortels niet gedraaid liggen of aan de buitenzijde omhoog wijzen. Snoei de wortels niet bij.

2. Maak de aarde van de wanden en de bodem van het plantgat los. Zo dringen de wortels in de grond en staat de boom stabiel.

3. Zet de boom in het plantgat op een heuveltje losgewerkte aarde. Plant de boom even hoog als in de kwekerij. De bovenste wortels moeten maar net onder de grond liggen.

4. Vul het plantgat voor de helft terug op terwijl je de boom recht houdt. Gebruik een mengsel van 9 delen grond en 1 deel compost.

5. Schud de boom lichtjes op en neer. Zo verspreidt de aarde zich goed tussen de wortels.

6. Vul het plantgat verder met de overgebleven aarde.

7. Druk de aarde voorzichtig aan met je voeten. Wijs met je tip naar de boom zodat je de wortels niet beschadigt.

8. Plaats een boompaal aan de zuidwestzijde op 30 cm van de stam. Gebruik een onbewerkte boompaal en laat deze max. 120 cm boven het maaiveld uitsteken. Maak de boom met een boomband in 8-vorm vast aan de boompaal.

9. Maak een aarden walletje op 50 cm van de boom. Dit vormt de gietrand waarin het water blijft staan wanneer je de boom water geeft.

10. Snoei beschadigde takken om ziektes en rotting te voorkomen. Snoei boven een naar buiten gerichte knop tot 1/3 in. De hoofdtak snoei je nooit!


Plant niet tijdens een vorstperiode of bij uitdrogende wind.
Plant niet in een natte, waterverzadigde bodem.
Bescherm de wortels tegen uitdrogen of bevriezen. Dek de wortels af met grond of met een zeil. Ook tijdens het vervoer dek je de wortels af.


Kies een boom, aangepast aan de grootte van je tuin. Als de boom volwassen is, moet de kroon voldoende ruimte hebben. Is dit niet het geval, dan moet je de boom onnodig snoeien om hem binnen de perken te houden.

Afhankelijk van de soort, kan de kruin een bepaalde breedte aannemen. Plant dus niet te dicht bij een gebouw, infrastructuur of andere boom. In de info over de boomsoorten kan je opzoeken hoe groot jouw boom kan worden.

Plant je boom op minstens 2 meter van je perceelsgrens. Dit is de wettelijke plantafstand.


Geef de eerste drie jaar water tussen april en september, vooral tijdens droge periodes. Daarbij geef je best één keer per week een grote hoeveelheid water, in plaats van dagelijks een beetje.

Leg een laagje bladcompost op de bodem rond de boom, dat remt de onkruidgroei en verhindert dat de bodem uitdroogt. Laat de boom gewoon groeien, je hoeft hem niet te snoeien. Enkel als je onder de boom wilt kunnen lopen, kan je vanaf jaar drie, om de drie jaar de onderste takken wegsnoeien tot de gewenste hoogte is bereikt.

Snoei schurende en gebroken takken.
Controleer geregeld de boompaal en -band. Drie jaar na aanplant verwijder je de boompaal en -band.

 

Bestel hier je klimaatboom

 

Analyse

Wat is reeds besteld?