Open Monumentendag

1 2 3 4 3 4

Rutten

Als stadsarchief van Tongeren beschikken we over vele oude foto's van Tongeren en omstreken. De foto's die we hebben over het dorp Rutten zijn eerder beperkt in aantal. Toch konden we een mooie selectie maken van stuk voor stuk bijzondere foto's.

We brengen je het verhaal over Rutten: een dorp van motten, de heer van Hamal, het station, muntslag en natuurlijk de verering van Evermarus.

Benieuwd hoe het er op een boerenbruiloft anno 1880 aan toe ging? Bekijk dan zeker de film!

Scroll even naar beneden en open het digitaal boek met het verhaal over 'Rutten zoals het vroeger was...' verteld door Clemence Delvaux.

munt

Geschiedenis Rutten

Rutten, een typisch Haspengouws kerkdorp, vormt een beschermd dorpsgezicht. Het is een klein dorp rond een centraal gelegen kerk, dat volledig wordt omgord door akkers en weilanden.

In een paar korte hoofdstukken lees je hier enkele belangrijke gebeurtenissen uit de kleurrijke geschiedenis van Rutten.

Boek

Image

Interview Clemence Delvaux

Met veel bravoure vertelt Clemence Delvaux over 'haar' Rutten.

Boek

Image

Nostalgie! Oude Foto's

We kozen voor momenten die belangrijk waren voor de Ruttenaar, zowel klein als groot. Dit kan gaan van een klasfoto, over een huwelijk, tot een groot evenement zoals de welbekende Evermarusfeesten. De foto's strekken zich uit over een periode van ongeveer zeventig jaar. Starten doen we met een foto van de Evermarusprocessie in 1899.

Foto's